fbpx
Stadhuisplein 3, 4531 GZ Terneuzen
+31639435235
info@libreadvocatuur.nl

Afstamming

Afstamming

Afstamming is de biologische verwantschap en juridische relatie tussen een kind en de ouders. In de wet is er een onderscheid tussen de verwekker of biologische ouder en de juridisch ouder. Het afstammingsrecht regelt wie de juridisch ouder van een kind is of kan worden. Zo is in de wet bepaald dat dat de vader van een kind de man is die op het tijdstip van de geboorte met de moeder is gehuwd. Maar wat nu als de echtgenoot, ondanks het feit dat hij automatisch wordt aangemerkt als juridisch vader, niet de verwekker van het kind is? Dan bestaat de mogelijkheid om door middel van een procedure bij de rechtbank ontkenning van het vaderschap te verzoeken.

Kinderen buiten het huwelijk geboren

Het komt echter ook steeds vaker voor dat kinderen buiten huwelijk geboren worden. Het gevolg hiervan is dat de biologische vader niet automatisch de juridische vader is. De verwekker of biologische ouder dient het kind te erkennen om naast de moeder ook juridisch ouder te kunnen worden. Voor deze erkenning is de toestemming van de moeder nodig. Wil de moeder deze toestemming niet geven, dan kan aan de rechter vervangende toestemming voor erkenning worden gevraagd.

Ook de omgekeerde situatie kan zich voordoen: hoewel de moeder wenst dat de biologische vader het kind erkent, werkt de vader niet mee. De moeder kan dan in bepaalde gevallen het vaderschap laten vaststellen waardoor de vader als juridisch vader op de geboorteakte van het kind wordt vermeld. Dit wordt gerechtelijke vaststelling van het vaderschap genoemd. In dit kader en ook als getwijfeld wordt of de vader daadwerkelijk de verwekker is, kan via de rechter de verplichting worden opgelegd om aan DNA-onderzoek mee te werken. Overigens kan de erkenning van een kind ook vernietigd worden als achteraf blijkt dat de man niet de verwekker van het kind is. Tevens bestaat de mogelijkheid dat een derde, zoals de nieuwe partner van de moeder, het kind erkent. Deze persoon wordt dan de juridisch ouder van het kind, zonder biologisch ouder te zijn.

In alle genoemde soort zaken of daarmee vergelijkbare situaties, kan het nodig zijn te procederen bij de rechter. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw ex-partner je betrekt in een procedure over één van bovenstaande kwesties. Jij wil je dan natuurlijk zo goed mogelijk verweren. Zeker omdat afstammingskwesties juridisch complex kunnen zijn en gevoelig kunnen liggen. Libre Advocatuur heeft met dit soort zaken veel ervaring en staat jou dan ook graag bij als jij in een van de genoemde situaties zit.

Mocht je vragen hebben over afstamming, wil je juridisch advies of ben je benieuwd naar de werkwijze van Libre Advocatuur, neem dan contact op of vul het contactformulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.