fbpx
Stadhuisplein 3, 4531 GZ Terneuzen
+31639435235
info@libreadvocatuur.nl

Alimentatie

Alimentatie

Als je uit elkaar gaat kun je te maken krijgen met alimentatie verplichtingen. Het kan dan gaan om partneralimentatie en/of kinderalimentatie.

Partneralimenatie

In de wet is bepaald dat na een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap recht kan bestaan op partneralimentatie. Enerzijds moet degene die deze financiële bijdrage wil ontvangen, daaraan behoefte hebben en anderzijds moet degene die de partneralimentatie zal gaan betalen, over voldoende financiële ruimte beschikken om de alimentatie te kunnen voldoen.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie houdt in dat een financiële bijdrage voor je kind betaald moet worden. In de wet is opgenomen dat ouders verplicht zijn hun kinderen financieel te ondersteunen. Deze verplichting duurt totdat het kind de 18-jarige leeftijd heeft bereikt. Indien een kind studeert kan deze verplichting zelfs doorlopen tot de 21-jarige leeftijd. In tegenstelling tot partneralimentatie is het voor de verplichting om kinderalimentatie te betalen niet van belang of sprake was van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of een relatie.

Rekenmethodes

Zowel voor het bepalen van de hoogte van kinder- als partneralimentatie zijn speciale rekenmethodes ontwikkeld. Doordat Libre Advocatuur de wetgeving, de rechtspraak en de rekenmethodes kent, kan voor jou nagegaan worden of in jouw situatie sprake is van een alimentatieverplichting en hoe lang deze zou kunnen duren. Uiteraard zal altijd een professionele berekening worden gemaakt zodat duidelijk wordt of kinder- en de of/partneralimentatie aan de orde is en hoe hoog of laag de te betalen bijdrage zal zijn. Natuurlijk staat Libre Advocatuur je ook bij als het maken van afspraken met je ex-partner niet lukt en bij de rechtbank geprocedeerd moet worden over het vaststellen of wijzigen van alimentatie.

Wijziging van omstandigheden

Mocht sprake zijn van een wijziging van omstandigheden dan is het mogelijk om bestaande kinder- en/of partneralimentatieverplichtingen te wijzigen. Hierbij kun je denken aan een inkomensverlaging, bijvoorbeeld door een ontslag of door een onderneming die minder goed presteert. Het kan echter ook zo zijn dat je ex-partner de alimentatie helemaal niet meer nodig heeft vanwege een stijging van eigen inkomsten. Je ex-partner kan ook zijn gaan samenwonen met iemand anders. Verder kan het ook voorkomen dat je meer alimentatie nodig hebt dan je krijgt en weet dat het inkomen van je ex-partner is gestegen.

In deze gevallen kan Libre Advocatuur voor jou de alimentatie opnieuw berekenen en dus uitzoeken of het vastgestelde bedrag aan kinder- en /of partneralimentatie kan worden gewijzigd. De uitkomst van deze herberekening kan aanleiding zijn om de kinder- en/of partneralimentatie te verlagen of misschien zelfs helemaal te beëindigen.

Als je wil weten of jij recht hebt op partneralimentatie, hoeveel kinderalimentatie je dient te betalen of juridisch advies wil over een mogelijke wijziging van de alimentatie, neem dan contact op met Libre Advocatuur door het maken van een afspraak of vul het contactformulier in.