fbpx
Stadhuisplein 3, 4531 GZ Terneuzen
+31639435235
info@libreadvocatuur.nl

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, bewind en mentorschap

Curatele, beschermingsbewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf niet goed beslissingen kunnen nemen. Hierbij kun je denken aan een verstandelijke beperking, verslaving of dementie.

  • Een ondercuratelestelling is de zwaarste maatregel. Deze maatregel is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Mocht het nodig zijn dan kan de rechter een curator benoemen. Deze curator beslist over geld, verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van degene die onder curatele is gesteld.
  • Een onderbewindstelling is een lichtere maatregel en is voor mensen die die hun financiële zaken niet zelf kunnen regelen. De beschermingsbewindvoerder beheert het geld en de goederen van de betrokkene. Een beschermingsbewind kan onder andere wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden op verzoek door een rechter worden ingesteld.
  • Een mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen. De mentor beslist over de verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding van de betrokkene. Het mentorschap wordt op verzoek door een rechter ingesteld.

Libre Advocatuur kan je bijstaan bij het opstellen van een verzoek om een van de maatregelen aan te vragen of om je tegen een verzoek tot het treffen van een van de maatregelen te verweren. Ook in het geval dat je van mening bent dat je persoonlijke en/of financiële belangen niet langer op een juiste manier worden behartigd kan Libre Advocatuur je helpen. Neem vrijblijvend contact op voor juridisch advies of vul het contactformulier in.